Swoje chwalimy, czeskie też znamy
Pod takim tytułem w Szkole Ponadgimnazjalnej w Nietążkowie realizowany jest projekt unijny, w ramach którego 5 uczniów technikum rolniczego i 5 uczennic technikum żywienia i gospodarstwa domowego odbyło dwutygodniowy staż w Czechach.
Celem wyjazdu było szkolenie i zdobywanie praktycznego doświadczenia zawodowego w zakresie gastronomii i rolnictwa.
Partnerem w realizacji projektu i organizatorem stażu była szkoła – Stredni prumyslova skola a Stredni odborne uciliste Pelhrimov w Czechach.
Uczniowie na staż wyjechali 1 kwietnia 2014 roku, a wrócili 16 kwietnia. Pracowali
od poniedziałku do piątku, po 8 godzin dziennie. Opiekę na nimi sprawowali pani Marie Smrckova (grupa żywieniowa) i pan Milan Kunc (grupa rolnicza) – opiekunowie czescy oraz pani Joanna Kozak (grupa rolnicza), pani Renata Fijałkowska (grupa żywieniowa) i pani Anna Krakowiak (tłumacz) – nauczycielki ze szkoły w Nietążkowie.
od poniedziałku do piątku, po 8 godzin dziennie. Opiekę na nimi sprawowali pani Marie Smrckova (grupa żywieniowa) i pan Milan Kunc (grupa rolnicza) – opiekunowie czescy oraz pani Joanna Kozak (grupa rolnicza), pani Renata Fijałkowska (grupa żywieniowa) i pani Anna Krakowiak (tłumacz) – nauczycielki ze szkoły w Nietążkowie.
Stażyści mieszkali w internacie szkolnym w Kamenice nad Lipou, w pokojach 3 – osobowych z łazienkami. Mogli korzystać z aneksu kuchennego oraz sauny. Wyżywienie oraz możliwość zapoznania się z potrawami czeskimi zapewniła im stołówka funkcjonująca przy internacie.
W czasie zajęć uczennice z klasy żywieniowej praktykowały w pracowni gastronomicznej wraz z uczennicami ze szkoły w Czechach. Podczas pobytu odbyły się zajęcia z kuchni czeskiej, polskiej oraz takie, podczas których uczennice połączyły potrawy obu narodów. Zajęcia odbywały się również w stołówce szkolnej, gdzie uczennice miały okazję zapoznać się z profesjonalnym wyposażeniem zakładu żywienia zbiorowego. Stołówka,
w której praktykowały uczennice wydaje trzy posiłki dziennie – śniadania, obiady i kolacje. Najwięcej pracy było przy przygotowywaniu i wydawaniu obiadów, ponieważ kuchnia ta wydaje ok. 400 obiadów dziennie.
w której praktykowały uczennice wydaje trzy posiłki dziennie – śniadania, obiady i kolacje. Najwięcej pracy było przy przygotowywaniu i wydawaniu obiadów, ponieważ kuchnia ta wydaje ok. 400 obiadów dziennie.
Uczniowie z klasy rolniczej praktykowali w warsztatach szkolnych wraz
z uczniami czeskimi. Podczas zajęć chłopcy odnawiali ciągnik rolniczy – rozkręcali go, czyścili, wymieniali części, przygotowywali elementy do malowania, malowali i z powrotem składali. Zorganizowano również konkurs na jazdę ciągnikiem rolniczym z przyczepą na czas po wyznaczonym torze. Rozgrywki wygrał Dominik Wojtkowiak, uczeń nietążkowskiej szkoły.
W nagrodę otrzymał dyplom oraz zestaw śrubokrętów.
z uczniami czeskimi. Podczas zajęć chłopcy odnawiali ciągnik rolniczy – rozkręcali go, czyścili, wymieniali części, przygotowywali elementy do malowania, malowali i z powrotem składali. Zorganizowano również konkurs na jazdę ciągnikiem rolniczym z przyczepą na czas po wyznaczonym torze. Rozgrywki wygrał Dominik Wojtkowiak, uczeń nietążkowskiej szkoły.
W nagrodę otrzymał dyplom oraz zestaw śrubokrętów.
Zajęcia odbywały się również w Spółdzielni Rolniczej Kalich, która zajmuje się hodowlą bydła mlecznego. W dni, w które zajęcia odbywały się w Spółdzielni uczniowie musieli wstać już o godzinie 4 rano, ponieważ dój zaczynał się o godzinie 5. Chłopcy pomagali przy mechanicznym doju krów, zapoznali się z dojem w hali udojowej typu rybia ość ze stanowiskami dla 20 krów. Zadawali również paszę cielętom, wyrzucali obornik oraz zajmowali się świeżo wycielonymi zwierzętami.
Uczniowie mieli okazję zwiedzić szkołę i pracownie w Kamenice nad Lipou oraz
w Pelhrimov, a także zapoznać się z zasadami funkcjonowania szkolnictwa czeskiego w bloku rolniczym i żywieniowym. Zwiedzili również gospodarstwo rolne zajmujące się hodowlą bydła mlecznego oraz produkcją energii z biopaliw, piekarnię Velisec oraz browar Poutnik.
w Pelhrimov, a także zapoznać się z zasadami funkcjonowania szkolnictwa czeskiego w bloku rolniczym i żywieniowym. Zwiedzili również gospodarstwo rolne zajmujące się hodowlą bydła mlecznego oraz produkcją energii z biopaliw, piekarnię Velisec oraz browar Poutnik.
W dni wolne od pracy stażyści zwiedzili następujące miasta: Kamenice nad Lipou, Pelhrimov, Jindrichuv Hradec oraz Pragę.
Projekt został sfinansowany w ramach programu „Staże i praktyki zagraniczne
dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Kapitał Ludzki.
Joanna Kozak