Święto francuskiej kuchni w Neufchateau
Do najważniejszych imprez odbywających się w czasie targów w Neufchateau, należy dzień Tourte Neocastrienne, miejscowego bractwa smakoszów. Jego nazwa ma bezpośredni związek z „tourtes”, niewielkimi pasztecikami z ciasta francuskiego nadziewanego specjalnie przyrządzanym mięsem wieprzowym. W trakcie tegorocznej ceremonii do bractwa przyjęto Marię Ramos z portugalskiej Mirandy do Corvo oraz burmistrza Józefa Cieślę.
Kultury kulinarnej Francuzów reklamować nikomu nie trzeba. Nie bez powodu uważa się ją za wyjątkowo bogatą i wykwintną. Sami Francuzi przywiązują zresztą tak do posiłków jak i sposobu podania potraw należytą wagę. Poszczególne dania należą do szczególnie kunsztownie skomponowanych i z powodzeniem wychodzą naprzeciw wysublimowanym gustom i zachciankom najbardziej nawet wybrednych smakoszy.
Cała ceremonia przebiegająca pod kierunkiem Wielkiego Mistrza Bractwa, No