fb Wirtualny spacer
2012-11-05

„Fit – emeryt” – babcia nie gapcia

To już kolejna edycja jesiennego projektu prozdrowotnego dla seniorek organizowanego przez Stowarzyszenie Przyjaciół Zespołu szkół Ponadgimnazjalnych w Nietążkowie, który zrealizowano dzięki dotacji Starostwa Powiatowego w Kościanie. Akcja polegała na kilkudniowych spotkaniach 16 seniorek z lekarzem, rehabilitantką oraz instruktorkami zdrowego żywienia i dekoracji potraw.
Koordynatorkami projektu były Teodozja Ratajczak i Aniela Kołacińska.
Tego typu warsztaty to świetny sposób na aktywność w czasie długich jesiennych wieczorów, okazja do spotkania w grupie rówieśniczek i poszerzenia wiedzy o zdrowym stylu życia. Lekarz Łukasz Hordecki przybliżył paniom najważniejsze informacje na temat chorób serca oraz przewodu pokarmowego. To właśnie nieustanna praca serca pozwala nam cieszyć się życiem. Zapominamy jednak o tym, że mamy więcej serca do złych nawyków, niż do tych zdrowych, które pomagają prawidłowo funkcjonować naszemu organizmowi. Nie zwracamy uwagi na złe odżywianie, nadwagę i otyłość, małą aktywność fizyczną. Prelegent zachęcał do profilaktyki w myśl zasady „lepiej zapobiegać niż leczyć”, proponując badanie jelita grubego (kolonoskopię) w ramach programu badań przesiewowych dla wczesnego wykrywania raka jelita grubego. Dzięki jego namowom kilka pań skorzysta z tych bezpłatnych badań.
Rehabilitantka Kamila Ogrodowczyk opowiadała o pozytywach płynących z aktywności fizycznej, częstego spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu i systematycznego umiarkowanego wysiłku poprawiającego ogólną wydolność organizmu. Zajęcia warsztatowe urozmaiciła ćwiczeniami fizycznymi, nauką chodzenia z kijkami (Nordic Walking)
i aerobikiem wodnym (na pływalni w Kościanie).
Z kolei Katarzyna Snela i Renata Fijałkowska mówiły o potrzebie stosowania zbilansowanej diety - różnorodnej, obfitującej w składniki odżywcze i witaminy. Zachęcały do inspirowania się kuchnią śródziemnomorską – w której stosuje się w codziennym menu dużo owoców, warzyw, ryb, nasion roślin strączkowych oraz małe ilości mięsa. Dzięki zmianie kulinarnych przyzwyczajeń ominiemy wiele dolegliwości i chorób w podeszłym wieku. Panie nauczyły uczestniczki dekorować codzienne posiłki - tzw. carting owocowo-warzywny. Zakończenie warsztatów pod hasłem „Czy wiesz, co jesz?” to była prawdziwa uczta promowania zdrowego żywienia. Panie przygotowały pięknie nakryty stół i takie potrawy jak:
  • Płatkowe szaleństwo z pomarańczową nutą
  • Ciasto – „korbalowa rozkosz”
  • Dorsza po chłopsku
  • Sok marchwiowo-pomarańczowy
W trakcie trwania warsztatów koordynatorki zadbały o sale wykładowe, mały poczęstunek, produkty żywnościowe, przejazd do Kościana,

A wszystko to z myślą o  seniorkach, którym zdrowie leży na sercu.  

Teodozja Ratajczak

foto x 3 Teodozja Ratajczak
Zaadoptuj mnie Szkolenia dla przedsiebiorców Trasy Rowerowe Gminy Śmigiel Ciepłe Mieszkanie Plastiki
fundusz spójności Szkolenia Komputerowe Fundusze Rządowy Funduszu Inwestycji Lokalnych